Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.04.18. 10:45

Az allergiásoknak is áldás az eső és a lehűlés

A pollenterhelés az elkövetkező napokban a csapadék és a lehűlés hatására várhatóan lecsökken – írja aktuális jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Kínzó tüneteket okoz 

A tölgy és az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, esetenként elérheti a nagyon magas szintet, míg a platáné, a nyíré, a kőrisé, a dióé és a fenyőféléké országosan, így Szabolcs-Szatmár-Beregben is közepes, helyenként magas szintet érhet el. Alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen a ciprus- és tiszafafélék, a komlógyertyán, a juhar, a fűz, valamint már a bükk és a vadgesztenye virágpora. 
A fák közül még jelen van néhány szem a gyertyán, a nyár, az éger és a szil pollenjéből is. Szintén alacsony koncentrációban van még a levegőben a sásfélék és a gyékény pollenje, továbbá a kora nyári allergének közül már a csalán-, a pázsitfű-, a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, továbbá az útifű virágpora is – ez utóbbiak mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában