Forrongó Irán

2020.01.04. 22:26

Közös választ adna Szulejmáni meggyilkolására a törökökkel Irán

Közös válasz kidolgozására hívta fel Haszan Róháni iráni elnök Recep Tayyip Erdogan török államfőt az Irakban amerikai légicsapásokban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok ügye után – jelentette szombaton az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az IRNA szerint a felek a telefonbeszélgetés során megbeszélték a tábornok megölésének következményeit a térségre nézve.

Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és többek között Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér péntekre virradóra vesztette életét amerikai légicsapásokban Bagdad közelében. Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) tájékoztatása szerint a légicsapásokat Donald Trump amerikai elnök rendelte el. Pompeo pénteken a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapásméréssel egy „küszöbön álló támadásnak” vették elejét.

„Szulejmáni megölése nagy hiba volt” – mondta Róháni. „Együttesen kell reagálnunk az észszerűtlen lépésekre, a hallgatás az agresszor tetteire csak bátrabbá teszi őt” – fogalmazott.

„Az elhunyt Szulejmáni egyedülálló szerepet játszott a terroristákkal szembeni harcban a térségben, és Ön (a török elnök) jól tudja, hogy ő (a tábornok) teljesítette a térség és az iszlám iránti kötelességet” – fogalmazott.

Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb alakja mind belföldön, mind nemzetközi szinten, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A tábornok felelt a Forradalmi Gárda Iránon kívüli műveleteiért, Szíriában és Irakban felügyelte a Teherán által támogatott síita milíciákat.

Teherán kíméletlen bosszút ígért „a megfelelő helyen és időben” Szulejmáni halálát követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában