Bajnokok Ligája-elődöntő

2024.05.09. 11:20

Magasról tesznek Münchenben a Real-parti bíró bocsánatkérésére (videó)

Thomas Tuchelnek nagyon nehéz lesz feldolgoznia a szerda estét, hiszen csapata, a Bayern München a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-elődöntő hajrájáig továbbjutásra állt, az utolsó percekben azonban két gólt kapott, 2–1-re veszített, és kiesett. Amíg a német edzőt és Bayern játékosait Szymon Marciniak bíró egyik döntése nagyon kiborította, addig a madridiak mestere, Carlo Ancelotti nem ért egyet a kollégája panaszaival.

MW

Joselu, a Real Madrid játékosa (b) Manuel Neuernek, a Bayern München kapusának berúgja csapata első, egyenlítő gólját a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Real Madrid–Bayern München visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2024. május 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jose Breton

Szerdán este eldőlt, hogy a Real Madrid lesz a Borussia Dortmund ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében, miután a BL-elődöntő visszavágóján a spanyol rekordgyőztes hazai pályán hátrányból fordítva 2–1-re győzött a Bayern München ellen. Noha a Bayern semmiből szerzett vezetése után Manuel Neuer óriási hibája indította el a fordulatot, de Kassai Viktorék Real-Bayern BL-meccséhez hasonlóan megint a játékvezetői stáb volt a főszereplő a madridi drámában.

Andrij Lunyin, a Real Madrid kapusa véd a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Real Madrid–Bayern München visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2024. május 8-án
Fotó: Jose Breton / Forrás: MTI/AP

Bizarr bírói döntés

Drámai véget ért a Bayern München és a Real Madrid szerda esti elődöntője a Bajnokok Ligájában. A mérkőzés hajrájáig az Alphonso Davies góljával vezetést szerző bajorok úgy érezhették, hogy nyert ügyük van, de az addig bravúrt bravúrra halmozó Manuel Neuer nagyot hibázott, ezt kihasználva Joselu egyenlített a 88. percben, a 92. percben szintén ő vitte be a kegyelemdöfést – írta meg a Magyar Nemzet.

A német csapat számára ekkor sem volt minden veszve, de a 103. percben végleg megpecsételődött a bajorok sorsa. A mérkőzés játékvezetője, Szymon Marciniak lefújta a Bayern egy támadását, mert a partjelző úgy ítélte meg, hogy Noussair Mazraoui lesen volt. A visszajátszások alapján korántsem volt egyértelmű, hogy valóban így volt-e. A támadás lefújása vitatható döntés, mivel a szabályok szerint lesgyanús szituációkban a bírók hagyják tovább folyni a játékot, és ha góllal végződik a támadás, a videóbíró ellenőrzi az esetet. Most viszont nem így történt, Marciniak idő előtt véget vetett az akciónak. A sípszó után a müncheniek nem álltak meg, Matthijs de Ligt megszerezte az egyenlítő gólt, csakhogy ez érvénytelen volt – olvasható az Origón.

Nem tudjuk, hogy les volt-e

– Ha les volt, akkor les volt, de a labdarúgásban vannak szabályok, és azokat be kell tartani. Ha nem egyértelmű a helyzet, akkor tovább kell játszani. Ha a mérkőzés utolsó pillanatában a játékvezető megállítja a játékot egy ilyen esetben, az nagy hiba és gyalázat. Az asszisztens később azt mondta nekem, hogy hibázott és ezt sajnálja, de ezzel nem tudok mit kezdeni. A Real megérdemelte a győzelmet, de a szabály az szabály, ez az egyetlen dolog, amit el tudok mondani – nyilatkozta csalódottan Matthijs de Ligt, s a hollandhoz csatlakozott a veterán csapattársa Thomas Müller is, aki egy múltbeli esetet is felemlegetett.

Ez nagyon bizarr. A játékvezető még a videóbíró segítségét sem vette igénybe ennél a szituációnál. Sajnos ez gyakran megtörténik Madridban. Néhány évvel ezelőtt is előfordult egy hasonló eset, amikor Cristiano Ronaldo két gólt lőtt. Bár az még a videóbírós időszak előtt történt

– mondta Müller, utalva a Kassai Viktor által vezetett 2017-es meccsre. A bajorok edzője Thomas Tuchel könnyekkel a szemében értékelte a 2–1-es spanyol győzelemmel végződött mérkőzést, és kemény véleményt fogalmazott meg a találkozó után.

Tuchelnek muszáj volt cserélnie

A mérkőzés játékvezetője, Szymon Marciniak utólag elismerte, hogy hibázott, Tuchel ennek ellenére is kifakadt a meccs utáni sajtótájékoztatón – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

– Ez teljes csőd. A Real Madrid második góljánál engedték tovább a játékot. A szabály egyértelműen kimondja, hogy a játéknak folytatódnia kell. Először a partjelző, majd a játékvezető hibázott – forrongott a Bayern München vezetőedzője, aki egy másik interjújában utalt rá, hogy a játékvezetők a hazai csapatot segítették.

– Hogy mit gondolok a Bernabeuról? Azt, hogy hatással volt a bírókra – mondta el forrongva a német edző, aki kitért a bocsánatkérésre is.

– Nem segít, ha utólag elnézést kérsz. Ha nem tudsz az elvárt szinten teljesíteni, a bocsánatkérés nem segít, még ha sportemberként el is fogadjuk azt – nyilatkozta Tuchel. A Bayern sportigazgatója, Max Eberl sem fogta vissza magát.

– A bíró utólag azt mondta, hogy az ő hibája volt. De sz..t sem érünk el ezzel. Mind készen álltunk a német házidöntőre – a lengyel bírók kivételével! – mondta el a bajorok sportigazgatója. A meccs után Tuchel a játékvezetőkre támadt, amiért lesgyanús helyzetekben rosszul döntöttek a Bayern München kárára, de egyes szakértői vélemények azonban hamar bűnbakként tüntették fel őt, miszerint rosszul cserélt, rosszul taktikázott, és ez okozta a Bayern igazi vesztét.

– Harry Kane hátsérüléssel bajlódott, nem lehetett tovább a pályán tartani. Négy támadóval álltunk fel elöl, és mind a négyen megsérültek vagy begörcsöltek, mindannyian cserét kértek. Nincs bennem megbánás. Másrészt viszont túl sok a sérülés, túl sok a görcs, túl sokat kellett emiatt cserélnünk. – árulta el Tuchel a cseréivel kapcsolatban. Kane mellett Serge Gnabry, Leroy Sané és Jamal Musiala is lejött a pályáról a Bayernben. A madridiak mestere, Carlo Ancelotti örömködött a lefújás után, s nem értette Tuchel panaszait, az olasz edző szerinte rendben volt a játékvezetés.

Tengerészek a Madridban

Carlo Ancelotti olyasmit ért el, amit korábban egy vezetőedző sem: hatodszor szerepelhet a Bajnokok Ligája döntőjében. A Real Madriddal és az AC Milannal négyszeres BL-győztes szakember mosolyogva nyilatkozott a meccs utáni sajtótájékoztatón.

– Újra megtörtént. Egy fantasztikus pálya és olyan játékosok kellettek hozzá, akik sosem adják fel a reményt. Jól játszottunk, de nehéz meccs volt. Irányítottunk, aztán pedig erősek voltunk, nem veszítettük el a fejünket. A szurkolóknak és a klubnak is köszönettel tartozunk. Na meg persze a játékosoknak, mert egy olyan idényt produkáltak, amelyre senki sem számított – még én sem – mondta el az olaszok mesteredzője, aki szerint a Manchester City elleni párharc nehezebb volt. Egy újságíró megjegyezte, Ancelotti remek kapitány, de be sem fejezhette a mondókáját, mert a Real sikeredzője azonnal közbevágott.

– Egy kapitány van itt, az ő neve Florentino Pérez (a klubelnök). Mi, többiek egyszerű tengerészek vagyunk – árulta el Ancelotti, majd a meccs utolsó jelenetéről is elárulta a véleményét.

– Elég egyértelmű volt a helyzet. Úgy gondolták, hogy lesen volt az egyik futballista, így megállították a játékot. De nemcsak az ellenfél panaszkodhat, mi is megtehetnénk Nacho gólja miatt. Kimmich feldobta magát – utalt az olasz szakember arra, hogy Nacho szabálytalansága miatt elvettek a Real Madridtól egy gólt. A Real Madrid ellenfele a német Borussia Dortmund lesz a június 1-jei, londoni Wembley Stadionban sorra kerülő fináléban, ahová a BVB kedden, a Paris Saint-Germain elleni továbbjutással biztosította be a helyét.

Bajnokok Ligája, elődöntő, második mérkőzés

Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 2–1 (0–0)
gólszerző: Joselu (88.), Joselu (90+2.), ill. Davies (68.)
Továbbjutott a Real Madrid, 4–3-as összesítéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában