Nyíregyháza

2024.05.02. 17:30

Minden a pénz körül forog

Újabb értékes kordokumentumokkal bővült a Kállay Gyűjtemény, ami számos programmal várja a családokat.

Csáki Alexandra

Fotó: Gazdag Mihály

A névadó család leszármazottjainak jóvoltából tovább bővült a Kállay Gyűjtemény. A  korabeli dokumentumokat Kállay Miklós egykori miniszterelnök unokái, Kállay Kristóf és testvére, Helén személyesen adták át az intézmény vezetőjének, Dohanics Lászlónak csütörtökön.

II. András aranypecsétje

– Még mindig nagyon sok, a Kállay családhoz köthető relikvia és dokumentum vár arra, hogy „hazatérjen”. A legutóbb felleltek közül a legérdekesebb az az 1921. december 5-én kelt levél, amiben Bethlen István miniszterelnök felkéri Kállay Tibor államtitkárt, hogy – miután Horthy Miklós kormányzó aláírta a kinevezését – legyen a pénzügyminisztere. Elhoztuk, mert úgy érezzük, hogy itt van a helye, ahol mások is megtekinthetik ezt a nem mindennapi kordokumentumot – mondta el Kállay Kristóf. A család nagykállói ágának leszármazottja hozzátette: adományuk része többek között Kállay Miklós levele a Fiatal Magyarság Szövetségének 1943-ból, egy, a miniszterelnököt ábrázoló karikatúra fotónegatívja, 1867/68-as és 1871/72-es gimnáziumi értékelés, benne Kállay Lipót tanuló érdemjegyeivel és 1942–44 között megjelent újságok, cikkek.

Az idén 800 éves az a II. András által 1224-ben kiadott aranypecsétes oklevél, ami jelenleg az országos levéltár részét képező Kállay-levéltárban van. A család szerette volna áthozni Nyíregyházára, de a dokumentum védelmében végül lemondtak erről, azonban május 7-én egy nagyszabású tudományos konferencián tekinthetik meg az érdeklődők a budapesti intézményben. Az oklevél kiállításának kerek évfordulója adja az apropóját az augusztus 24-25-ei Kállay-világtalálkozónak.

– Az elszármazott családtagok több országból látogatnak haza. A rendezvény első, nyíregyházi konferencianapján többek között a Kállay Gyűjteményt is megnézzük, másnap pedig Kállósemjénben folytatódnak a programok. Eddig 120–140 személy jelezte, hogy eljön, úgyhogy már nagyon várjuk a találkozót – ismertette Kállay Helén.

Tárlat, agámasimogatás és pénz

A sajtótájékoztató második felében a Kállay Gyűjtemény közeli eseményeit ismertették az intézmény munkatársai.

– Ebben az évben emlékezünk meg Nyíregyháza újratelepítésének 271. évfordulójáról. Egy várostörténeti időszaki kiállítással szeretnénk kapcsolódni a helyi rendezvénysorozathoz. A tárlathoz főként dr. Jakó János nyugalmazott főorvos gyűjteményéből válogattunk Nyíregyházát ábrázoló, századfordulós és a huszadik század elejéről fennmaradt képeslapokat és különböző iparművészeti tárgyakat. Ezeket egészítettük ki a gyűjtemény saját anyagával, porcelán teás és kávés készletekkel. A május 10-én 11 órakor nyíló kiállítás a Nyíregyháza összeköt címet kapta – ismertette Riczu Éva könyvtáros, aki beszélt az intézmény gyermeknapi programjáról is.

– Elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, 40–45 perces foglalkozásokat szervezünk május 21. és 24. között. A csoportokat előzetes regisztrációt követően tudjuk fogadni, a gyerekeknek különböző ügyességi és logikai feladatokat kell megoldaniuk – természetesen jutalom is jár érte –, búcsúzóul pedig találkozhatnak Sütivel, az agámával, amit a bátrabbak meg is simogathatnak.

S bár még messze van június 22-e, körvonalazódni látszik a Múzeumok Éjszakája programja is. Mint azt Dohanics Lászlótól megtudtuk: azon a bizonyos estén minden a pénz körül forog majd.

– Családi és interkatív gyermekvetélkedőkkel, izgalmas játékokkal, óriás Gazdálkodj okosan!-nal, kézműves foglalkozásokkal, bemutatókkal várjuk az érdeklődőket, és elfogadta a meghívásunkat a jó útra tért rabló, Ambrus Attila. A Múzeumok Éjszakáján nyitjuk meg pénztörténeti kiállításukat is – fűzte hozzá a Kállay Gyűjtemény igazgatója.

– A tárlat címe A Kossuth-bankótól a forintig, és igyekszünk száz év fizetőeszközeit bemutatni – vette át a szót dr. Holmár Zoltán történész. – Kállay Tibor pénzügyminisztersége egy nagyon izgalmas időszakot ölel fel, hiszen a Monarchia már felbomlott, a Magyar Nemzeti Bankot pedig éppen ő készíti elő. A bankjegykibocsátó intézmény az idén 100 éves, ez alkalomból a címben is szereplő Kossuth-bankótól a koronán és a pengőn át fém- és papírpénzeket tárunk a nagyközönség elé. Olyan érdekes darabokat, amelyek kevésbé ismertek, perifériára szorultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában