Nyíregyháza

2024.05.08. 13:48

Közkinccsé tett családi emlékek

Pregitzer Fruzsina gyönyörű bútorokat ajánlott fel a Jósa András Múzeumnak.

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

– Az édesapám nagyon szerette a történelmet, sok régészettel és régmúlttal kapcsolatos könyv vett körül, gyerekként el is határoztam, hogy megkeresem Attila sírját. Sokat jártunk a fővárosi múzeumokba, azt is mondhatnám, számomra az volt a játszótér, így ez a közeg mindig közel állt hozzám. Sok szép, régi bútor között éltünk, de ambivalens érzéseim voltak ezekkel kapcsolatban, mert az édesanyám nem engedte, hogy ezekre például ráüljünk, nagyon kellett vigyázni rájuk. És mielőtt az édesapám meghalt, arra kért, hogy intézzem majd ezeknek a sorsát – ezt mesélte a Jósa András Múzeum szerdai sajtótájékoztatóján  Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház művésze, aki műtárgyakat – egy ritka perzsaszőnyeget, egy biedermeier kártyaasztalkát, s neorokokó székeket, asztalt és szofát – adományozott az intézménynek.

Mindenki nézzen szét otthon!

– Nem vitt rá a lélek, hogy pénzt csináljak belőlük, és azt sem akartam, hogy mások fogdossák, használják, ezért döntöttem úgy, hogy múzeumoknak adományozom a régi bútorokat. Egy részüket a székesfehérvári püspöki palotának ajánlottam fel, és fontosnak tartottam, hogy ide is kerüljenek, mert így időnként találkozhatok velük – tette hozzá Pregitzer Fruzsina, aki szerint fontos lenne, hogy mindenki nézzen szét az otthonában és gondolja végig, mivel gazdagíthatná a közgyűjteményeket és ezzel az utánunk következő generációkat.

Ezt erősítette meg dr. Mohácsi Endre is: a múzeum történeti vezetője azt mondta, minden régi tárgy fontos lehet. – Akár egy papírcetli vagy egy ruhadarab is sokat segíthet a történészeknek abban, hogy még részletesebben feltárják a múltunkat, ezért arra kérem a családokat, hogy őrizzék meg szüleik, nagyszüleik, dédszüleik tárgyait, dokumentumait – fogalmazott.

Vásárlás, adományozás

Dr. Rémiás Tibor, az intézmény igazgatója elmondta, a Jósa András Múzeum több mint 1 millió műtárggyal rendelkezik, ezek legnagyobb része, mintegy 85 százaléka régészeti ásatások eredményeként bukkant elő. Sok dokumentum és tárgy kerül hozzájuk hagyatékból is: vannak, akik felajánlják ezeket a múzeumnak, de az intézmény is vásárol: egyrészt van erre egy keretük, időnként pedig a múzeum alapítványa is segít a vásárlásban. A harmadik mód pedig, ahogy műtárgyakhoz jutnak, az adományozás: nagy örömmel fogadják az így érkező műtárgyakat, s hálásak a felajánlóknak. Az igazgató külön megköszönte, hogy a bútorok ennyire jó állapotban vannak – Pregitzer Fruzsina azt mondta, mindig nagyon vigyáztak rájuk, s erre kérte a jövő nemzedékét is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában