Nyíregyháza

2024.04.23. 14:46

Fotókon elevenedik meg az ismeretlen Ciprus

Az ország hagyományaival, népszokásaival, gasztronómiájával és régi mesterségeivel ismerkedhetünk meg.

Csáki Alexandra

A görög szigetek hangulatát varázsolta a Városmajori Művelődési Házba Olajos Gábor buzukijátéka. Az autentikus dallamok a Ciprus – élő hagyomány című fotókiállítás keddi megnyitóján töltötték be a tárlatnak otthont adó termet, ahol dr. Ulrich Attila polgármester mellett vendégül látták Homer A. Mavrommatist. A Ciprusi Köztársaság magyarországi nagykövete örömmel tett eleget az intézmény igazgatója, Malamidesz Szilvia meghívásának, aki maga is görög felmenőkkel büszkélkedhet.

Több, mint tengerpart

– Ciprus nemcsak egy ország csodálatos tengerparttal, napsütéssel és turistákkal. A fotókat látva és a kísérőszövegeket olvasva megismerhetik egy másik arcát, kultúráját, népszokásait és gasztronómiáját. És ez a kiállítás többek között arra is jó alkalom, hogy együtt ünnepeljük Ciprus és Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulóját – hangsúlyozta köszöntőjében Homer A. Mavrommatis, akinek gondolatait Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet vezetője tolmácsolta.

– Ahogy Magyarországon, úgy Cipruson is hosszú időre visszanyúló hagyománya van a bortermelésnek, és sok olyan jellegzetes ételünk van, amiket érdemes megkóstolni egy ciprusi látogatás alkalmával – tette hozzá a nagykövet, aki szerint a ciprusi néphagyományok, szokások számos érdekességgel szolgálhatnak a látogatóknak. A tárlat nem titkolt célja, hogy erősítsék a két nép kapcsolatát.

Nyíregyházi görög családok

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elöljáróban elmondta: szűk másfél évtizeddel ezelőtt számos görög estet szerveztek a városban, egyrészt azért, mert a legkedveltebb turisztikai célpontok közé tartozik Görögország és Ciprus, másrészt a Nyíregyházán él egy kis görög diaszpóra, ami ma is ápolja a hagyományait és kulturális örökségét.

– Gondoljunk csak bele, milyen az a sziget, ahol az ókori mitológia szerint kiemelkedett a habokból Aphrodité, ahol a tengerben van egy szikla, amit az emberek körbeúsznak, hogy szépek és egészségesek maradjanak. Milyen az a sziget, ahol az ókori római villák padlóját hatalmas mozaikok díszítik, ahol tavasszal és ősszel mindent elborítanak a virágok, és ahol tökéletesek az utak és a közbiztonság... Ahogy Homer A. Mavrommatis is mondta, Ciprus több, mint egy ország, aminek vannak tengerpartjai. Örülök, hogy a személyesen köszönthetjük a kiállításmegnyitón, és itt van vele Szpírosz is, és segítenek megtalálni az utat az emberekhez, hogy egy kicsit kilépjenek a mindennapokból, ismerjenek meg olyan szokásokat, hagyományokat, amikkel idehaza nem találkoznak vagy teljesen más formában vannak jelen a mi kultúránkban.

Tánc sarlóval, késsel

A kiállítás olyan embereket, helyeket, szokásokat, technikákat és tárgyakat mutat be, akik és amik a Ciprusi Nemzeti Szellemi Kulturális Örökség Katalógus első harminc helyén szerepelnek. Ilyenek például a ciprusi esküvői hagyományok, melyek régen napokig tartottak és az előkészületben, valamint az ünneplésben az egész közösség részt vett. A hagyományos házasság néhány eleme és több szokás a mai napig él, különösen az allamata, azaz a menyasszony és a vőlegény feldíszítése a templomi szertartás előtt, népi hangszerek és dalok kíséretében.
A ciprusi népi táncok az ország kultúrájának legelevenebb, elemei közé tartoznak. A ciprusiak életének olyan jeles mozzanataihoz kapcsolódnak, mint a házasság, a családi mulatságok, vallási ünnepel búcsúk, kávéházi szórakozás... A legelterjedtebbek a páros táncok, amiket két férfi vagy két nő táncol, valamint azok, amiket csak férfiak adnak elő valamilyen tárggyal, például sarlóval, késsel, kosárral.
A gasztronómia terén nagy hagyománya van a kenyérsütésnek és a bortermelő falvakban a szőlőkrém készítésének. A tápláló helyi finomságot sokan otthon készítik el és a vendégeknek kínálják reggelihez, kenyérrel vagy desszertként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában