Egészségvédelem

2024.05.05. 11:10

Minden, amit a bőrrákról tudni kell

Szon.hu

Anyajegyvizsgálat

Fotó: Shutterstock

Színes kínálattal várja az érdeklődőket az Idősek Akadémiája tavaszi programsorozata. A Szociális Gondozási Központban (Nyíregyháza, Őz u. 16. szám) május 9-én, 14 órától dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász szakorvos tart ingyenes előadást a melanómáról. 

A bőrdaganatok egyre gyakrabban fordulnak elő, a népesség körében még mindig sokat kell beszélni a napvédelemről, a megelőzésről. 
A rosszindulatú bőrdaganatok két nagy csoportba tartoznak, eszerint léteznek hámeredetű és pigmentsejt-eredetű bőrrák típusok. A két betegségcsoport lefolyásában van különbség, ám közös bennük, hogy kialakulásukban jelentős szerepet játszik a túlzott UV-terhelés, és hogy eredményes kezelésükhöz fontos a korai felismerésük. A szűrővizsgálatoknak nagy szerepük van, mert a melanóma fele részben meglévő anyajegyek rosszindulatúvá válásával alakul ki, fele részben pedig új bőrfelületen képződik. Az elváltozás sokszor szabad szemmel jelentéktelennek tűnik, és csak a bőrgyógyász által végzett műszeres vizsgálat képes a legkorábbi stádiumban azonosítani. A megelőzésben fontos, hogy tartózkodjunk a napozástól, napégéstől, szolárium használatától. Az önvizsgálat szintén ajánlott,  havonta egyszer vizsgáljuk át a bőrfelszínt és a látható nyálkahártyákat. Ne feledkezzünk el a nehezen vizsgálható testtájékokról (fejbőr, hónalj, talp, lábujjköz, fül) sem! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában