Nyíregyháza

2024.05.10. 13:05

Minden a portugál nyelvről szólt

A rendezvény célja az angolai kultúra és portugál nyelv népszerűsítése volt.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Gazdag Mihály

Első alkalommal rendezték meg a Portugál Nyelv Napját a Nyíregyházi Egyetemen, ahol színes programokkal várták az érdeklődőket.  A hallgatókat és oktatókat csütörtök délután a D épületben ételkülönlegességek várták, akik elsőként érkeztek rögtön az ételkóstolós svédasztalt találták meg. Legnagyobb bánatukra azonban a megnyitó utánig kellett várniuk, hogy megkóstolhassák az angolai finomságokat.

 – A rendezvénnyel igyekszünk megismertetni a fiatalokkal a portugál nyelvet és az angolai kultúrát, s szeretnénk megmutatni, milyen csodás az országunk – mondta a rendezvény vendége, José Filipe, angolai nagykövet, aki az egyetem elnökével, dr. Hárskuti Jánossal együtt nyitotta meg a kiállítást.

Mérnökökből kell a szakember

– Ez az első alkalom, hogy így itt lehetünk a Nyíregyházi Egyetemen – kezdte beszédében a nagykövet, s mint megtudtuk: nem csupán a képeket és Angolát szerették volna bemutatni, hanem azt is, hogy Portugália több mint ötszáz éves jelenléte mennyi mindent tett hozzá az afrikai ország fejlődéséhez.

– Hazánkban május 5-én ünnepeljük a portugál nyelvet és a kultúrát. A világon nagyjából 280 millió ember beszéli ezt a nyelvet, ebből 35 millióan angolaiak – hangsúlyozta José Filipe, aki elmondta, azért választották a Nyíregyházi Egyetemet a rendezvény helyszínéül, mert itt kiemelten figyelnek az angolai hallgatókra, s Nyíregyháza befogadó város.

– Támogatjuk fiataljaink egyetemi képzését, szakmai fejlődését, s erre célirányos programunk is van, segítjük őket abban is, hogy Magyarországon tanulhassanak – tette hozzá a nagykövet, majd megemlítette, hol kapcsolódhatnak össze céljaik a nyíregyházi intézménnyel. 

– Vannak olyan szakterületek, amelyeken nagy szükség lenne szakemberekre Angolában,  ilyenek például a felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnökök, az ők képzésükben Magyarország nagyon jó lehetőséget nyújt számunkra – magyarázta José Filipe, aki szerint nagyon jó a kapcsolat a két ország között: amiben lehet, segítik egymást.

Ernesto Romeu Pereira több éve a Nyíregyházi Egyetem hallgatója: a gépészmérnöki szakon tanuló fiatal nagyon szereti a várost és az oktatást is, mondta el lapunk kérdésére.

Nemzetközi mezőny

– Meggyőződésem, hogy a külföldi hallgatók jelenléte erősíti és gazdagítja a mi közösségünket is – erről már dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke beszélt. Hozzátette, az intézmény nemzetközi stratégiájában szerepel, hogy minél több külföldi hallgatót fogadjon, ezzel is jelen legyen a nemzetközi felsőoktatási piacon.

– Az első külföldi diákunk is Angolából érkezett hozzánk, jelenleg tizenketten tanulnak nálunk az afrikai országból – tette hozzá az elnök, aki reméli: hagyománnyá válhat ez a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában