Rakamaz

2024.05.06. 13:56

„Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem!”

Az elmagányosodás, az izoláció és a demencia az idősek legnagyobb ellensége.

Csáki Alexandra

Fotó: Dodó Ferenc

Önálló épületben folytatódhat az idősek nappali ellátása Rakamazon. Az önkormányzat saját forrásból, 50 millió forintból vásárolta meg és újította fel azt a lakóházat, ahol otthonra talált az idősek klubja.

– Az elmúlt két és fél évben lecseréltük a tetőhéjazatot, a nyílászárókat, az épület új szigetelést kapott, majd következett a teljes belső átalakítás és korszerűsítés. A működéshez szükséges eszközök és berendezések beszerzése, valamint a parkosítás után végre megnyithatja kapuit az „Aranyévek” Szociális Gondozási Központ idősek nappali ellátását biztosító intézményegysége – mondta a hétfői átadó ünnepségen Bodnár László polgármester. Hozzátette: a tervszerű gazdálkodás eredményeként az önkormányzatnak vannak tartalékai, ami pénzügyi stabilitás mellett lehetővé teszi a mostanihoz hasonló önerős fejlesztéseket. Rakamazon jelenleg tizenhárom városi tulajdonú és fenntartású út újul meg 100 millió forintos saját forrásból.

– A kisgyermekes családok kérésére bővítjük a játszótéri eszközöket és kerítést építünk a Kossuth-parkban, erre hétmillió forintot fordítunk. Emellett mindkét óvodánk új udvari játékokat kap szintén saját forrásból, közel 10 millió forint értékben – sorolta Rakamaz első embere.

Társadalmi és anyagi elismerés

Dr. Vinnai Győző köszöntőjében rámutatott: egy társadalom fokmérője, hogy miként gondoskodik az idősekről.

– Itt, Rakamazon nemcsak a nappali ellátás példaértékű. Nemrégiben eszközátadásra voltam hivatalos az idősek otthonába, így volt lehetőségem személyesen is meggyőződni arról, hogyan gondoskodnak a közel ötven lakóról. Csak gratulálni tudok – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, s hozzáfűzte:  nagyon fontos, hogy akik a szociális szférában dolgoznak, elhivatottak legyenek, hogy úgy bánjanak a rájuk bízott idősekkel, mint a saját szüleikkel. A szférában dolgozók társadalmi és anyagi megbecsülésének növelése hozzájárulhat ehhez.

A szalagvágás után az akadálymentesített, modern, mégis barátságos épületben beszélgettünk az intézmény vezetőjével. Graczkáné Takács Zsófia elmondta: a klub az idős kor okozta hátrányok, az elmagányosodás, az izoláció és a demencia enyhítésére, tüneteinek csökkentésére alakult.

Felmérik az igényeket

– Az ide járó idősek különböző, a fizikai és mentális egészségük megőrzésére szolgáló foglalkozásokon vehetnek részt, hogy a meglévő képességeiket megtartsák, fejlesszék, illetve e régiekből egy kicsit visszahozzunk. Közösségi programokat szervezünk, hiszen ahogy mondtam, nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb időt töltsék társaságban. De ha szükséges, segítünk időpontot foglalni az orvoshoz, különféle diétás tanácsokkal látjuk el őket. Lesz egy nyílt napunk május 13-án, amikor feltérképezzük, hogy mire lenne igényük a 65 év felettieknek, s mi ahhoz alkalmazkodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában