Nyíregyháza, Hollókő

2024.05.05. 15:30

Egy bankjegyen az édesanya és a lánya

A hollókői templomból jöttek ki, amikor lefényképezték őket a grafikusművész számára.

Szon.hu

Magyarországon május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük, az idén ez a nap május 5-ére esik. Az anyaság egyik legszebb numizmatikai emléke az 1940. július 15-i keltezésű kétpengős bankjegy, amelynek hátlapjára egy valóban létező anya és lánya képe került fel. 

Hivatalos iskolai ünnep lett 

Magyarországon először 1925-ben ünnepelték meg az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt zászlaja alatt a MÁV-gépgyár foglalkoztatójában a munkások gyermekeinek részvételével, 1930-tól pedig már egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, amely végül május első vasárnapjára került. Ebben az időben még a pengő volt a hivatalos fizetőeszköz, és Horváth Endre bankjegygrafikus jóvoltából nemcsak híres történelmi személyeket és eseményeket örökítettek meg papírpénzeinken, hanem a szebbik nem képviselői is. Ezek közé tartozott a zöld színű kétpengős bankjegy, ami nemcsak a bényi Rudas Valéria emlékét őrizte meg, de rajta kívül még egy hollókői anyát és lányát is híressé tett. Fábián Lajosné Szabó Rozália és lánya, Marika a kis címletű bankjegy hátoldalán kapott helyet. 

A bankjegy ugyan rövid ideig volt forgalomban – 1941. január 20. és 1942. március 10. között –, mégis híressé tette a rajta szereplő hölgyeket. Olyannyira, hogy 1996-ban újra reflektorfénybe kerültek, és interjút készítettek a papírpénzen lévő anyával és lányával. Az akkor 460 lelkes Hollókő község egyik legnevesebb lakója volt Fábián Lajosné Szabó Rozália, aki akkor töltötte be 76. életévét. 
Amikor 1937-ben a kislányával együtt lefényképezték, különös karrier kezdődött el számukra. Erre az alábbi módon emlékezett vissza az asszony: „Vasárnap volt, és jöttünk kifelé a templomból. Én tizenhat éves voltam, de már férjes asszony; mi még nagyon korán férjhez mentünk. A kislányomat a pólyában vittem magammal, akkoriban legfeljebb pár hónapos volt. No, amikor kijöttünk a templomajtón, egyszer csak hallok egy férfihangot. »Ez a kép kell nekem!« – mondta egy úriember. Horváth Endre művész úr volt az, aki akkoriban Balassagyarmaton élt, és az Állami Pénzjegynyomda grafikusa volt. 

Fábián Lajosné Szabó Rozália és lánya

Nem egyedül jött Hollókőbe, hanem egy fényképésszel: amikor a magasba emeltem a kislányomat, lefotózott. Nem tudtuk mi, hogy miért készült az a kép. Meglepetés volt, amikor pár évvel később a pénzen megismertük magunkat. Ahogyan mondják, az első nyomás nem sikerült, ezért a kétpengős csak 1940-ben került forgalomba.” 

Elveszett a háborúban 

Néhány hét múlva a posta a következő szövegű táviratot hozta Hollókőre: 

„Kedves Fábián Lajosné! Örömmel közlöm magával, hogy az új magyar bankón, a papír kétpengősön maga szerepel a rajzon, és a kislánya.” Aláírás: Horváth Endre grafikusművész. Küldött a borítékban egy kétpengőst is, melyet sokáig őrizgetett, de a háborúban elveszett. Később a rimóci rokonok ezt pótolták, s egy J 359 – 036663 számú kétpengős bankjegyet ajándékoztak neki. 
Egy alkalommal a kétpengős hátoldalán lévő fénykép ki volt állítva a balassagyarmati Palóc Múzeumban, de tévesen azt írták alá, hogy „rimóci menyecske”. Amikor Fábián Lajosné egyszer az asszonykórussal ment szerepelni, akkor észrevette a hibát, jelezte, és ki is cserélték a feliratot. 

Egyedül nevelte fel gyermekeit 

Amikor Fábián Lajosnét a pengővel és a családjával kapcsolatban kérdezték, a következőket mondta: 
„Nem volt ez rossz pénz. Akkoriban nem úgy volt, mint ma: nem volt az asszonynak olyan nagy a szabadsága, hogy ő gazdálkodjon a pénzzel! Ha nem hiszitek, kérdezzétek csak meg a nagyszüleiteket. Vásárolni is inkább az emberek jártak. Volt itt szatócsbolt, de ha valami kellett, akkor Balassagyarmaton vagy Szécsényben vették meg, amikor arra jártak. Jött a háború, egyre kevesebbet ért akkoriban a pénz. A férjem is a fronton volt; hazakerült, de meghalt szegény nem sokkal később. Amikor bejöttek az oroszok, napokig bujkáltam a szőlőhegyen, mert féltem, hogy elvisznek. Nem volt könnyű életünk, egyedül neveltem fel a két gyermeket.” 

Vezették a falumúzeumot 

Az interjú készítésekor Fábián Lajosné lánya, Szabó Gáborné Fábián Mária 59 éves volt, s Hollókő másik végében lakott. Ő az alábbi módon emlékezett vissza a bankjegyre: „Horváth Endre ismert fotóművész 1937-ben fényképezett le bennünket egy vasárnap, amikor éppen jöttünk ki a templomból. Pólyában vitt a mama, és nagyon megtetszettünk neki. Gondolni sem mertünk arra, hogy ez a kép három év múlva egy papírpénzen szerepel majd. Meglepetés volt, amikor 1940-ben először megpillantottuk saját magunkat a kétpengősön. Hogy milyen érték volt ez akkor? Elég, ha annyit mondok, hogy a gyereknapszám 40-60 fillér, a férfinapszám pedig körülbelül egy pengő volt. Ezért a pénzért virradattól napnyugtáig kellett dolgozni. Hogy mit szóltak a különös szerepléshez a falubeliek? Még ma is felemlegetik néha azt a bizonyos kétpengőst.” 

Miután a hollókői ófalut védetté nyilvánították, és berendezték a falumúzeumot, Fábián Lajosné a lányával együtt vezette az intézményt. 

Dr. Holmár Zoltán történész 


 

 

 

 

 

 

ORVOSI ÜGYELET. Nyír­egy­há­zán, a Szent Ist­ván u. 70. sz. alatt. Tel.: 1830­Men­tők: 104 Tűz­ol­tók: 105 Rend­őr­ség: 107VO­LÁN-in­for­má­ció: 06 42/598-177A MA­GYAR AU­TÓ­KLUB se­gély­hí­vó száma: 188ÚTIN­FORM: 06 1/336-24-00MÁV: 06 (1) 3-49-49-49-es kékszá­mT-Com-tu­da­ko­zó: 11818 Nyír­ség­víz Zrt., hi­ba­be­je­len­tő: 06 42/523-600Nyír­táv­hő Kft.: 06 42/451-644TI­GÁZ, gáz­szol­gál­ta­tá­si hi­bák be­je­len­té­se: 06 80/300-300E.ON Ti­szán­tú­li Áram­szol­gál­ta­tó Rt., hi­ba­be­je­len­tés: 06 80/210-310Disz­pé­cser­szol­gá­lat haj­lék­ta­la­nok­nak. A Pe­ri­fé­ria Egye­sü­let non­stop szá­ma: 06 42/504-618

 

A kétpengős papírpénz hátlapja 
Fotó: dr. holmár zoltán archívuma

Fábián Lajosné és leánya, Mária
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában