Mátészalka

2024.05.08. 14:00

A jövő szakképzését építik a szalkai centrumban

Több mint 7,5 milliárd forintból újul meg a Mátészalkai Szakképzési Centrum két iskolája.

Miklós István

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Egy óriási beruházás elindulását jelentették be szerdán Mátészalkán, a szakképzési centrumban. A centrum két iskolája, a nagykállói Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium, valamint a Mátészalkai Gépészeti Technikum és Kollégium újulhat meg hamarosan, méghozzá több mint 7,5 milliárd forintból. Az előbbi több új tantermet és vadonatúj kollégiumot kap, míg a gépészeti iskolában műhelyszárnyat építenek. A rendezvényen jelen volt Rostás János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja, dr. Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár, Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, továbbá Kovács Sándor és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselők.

Rostás János köszöntőjében elmondta, a centrum a hazai és a külhoni magyar fiatalok jövőjét segíti a magas színvonalú képzéssel.

A sikerhez vezető út

– Ez a projekt egy soha nem látott lehetőséget jelent a centrumunk életében. A beruházás céljai a fiataljaink boldogulását és jövőjét szolgálják. Tekintélyes támogatásról beszélhetünk, ám ezzel óriási felelősség is jár. Azon dolgozunk, hogy az utánunk jövőknek hiteles épített és szellemi örökséget adjunk, és a boldoguláshoz vezető utat kiépítsük a számukra – hangsúlyozta a kancellár.

– A munkaerőpiac jelenleg is tapasztalt folyamatai azt mutatják, nagy szükség van a szakemberekre, így azokra a fejlesztésekre is, ami az ő képzésüket szolgálja – ezt már Kovács Sándor mondta el a jelenlévőknek. Arra is rávilágított, hogy a nagy cégek csak Mátészalkán legalább 2500 embert tudnának már másnap munkába állítani. A kérdés az, képesek vagyunk-e ennyi képzett munkaerőt adni?

– A gazdaság fejlesztése sem működhet munkaerő nélkül, ezért az a feladatunk, hogy a magyar munkaerőpiacot és a fiatalokat erősítsük – tette hozzá.

Dr. Simon Miklós arról számolt be, a Buda Nagy Antal Technikum nem csupán egy nagy múltú intézmény, hanem a színvonalas oktatásnak köszönhetően folyamatosan emelkedik a tanulói létszáma is.

Szükség van a fejlesztésre

– A szakképzés teljes kapacitással működik az intézményben, gyakran küzdenek tanteremhiánnyal, ráadásul az iskolának saját kollégiuma sincs. Ez utóbbira is különösen nagy szükség van, és nagyon örülünk annak, hogy öt új tanteremmel és egy kollégiumi épülettel gazdagodhat a Budai – tudatta az országgyűlési képviselő.

Dr. Hankó Balázs államtitkár szerint a 21. századi szakképzés épül most hazánkban. – Nem csupán a jelent, a jövőt is formálni szeretnénk. Ezért egy átfogó fejlesztési csomag részeként szerte az országban megújulnak a szakképző intézmények, s erre 96 milliárd forintot fordítunk. E forráskeret 8 százaléka érkezik a Mátészalkai Szakképzési Centrumhoz, ezzel is segítve a magyar fiatalokat a sikerhez vezető úton. Büszkék lehetünk a hazai szakképzésre, hiszen az Európa-bajnokságon a második helyet értük el, csak Svájc előzött meg bennünket – tudtuk meg az államtitkártól, aki arra is kitért, a jövőbeni célok között szerepel, hogy aranyra váltsák a megszerzett ezüstérmet.

– A szakképzés rendkívül vonzó a fiatalok körében, az általános iskola után ugyanis tízből hatan ezt a képzési formát választják, ez a szakképzési rendszer sikere, amit nem csupán megőrizni, hanem fokozni is szeretnénk – hívta fel a figyelmet dr. Hankó Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában