Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.05.08. 11:14

Házhoz megyünk! Együttműködés a biztonságért

Online csalások megelőzésére hívták fel a figyelmet.

Szon.hu

Forrás: Fotók: police.hu

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársai 2024. május 7-én Leveleken a Művelődési Ház előtti téren várták az érdeklődőket az online térben elkövetett csalások megelőzési lehetőségeiről. A bűnmegelőzési szakemberek hasznos vagyonvédelmi tanácsokkal látták el az érdeklődőket, és akik magukkal hozták a kerékpárjukat azt a BikeSafe programban is regisztrálhatták.

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat is okozhat.

A bűnözők megtévesztő e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz. Az elkövető jellemzően magát megbízható félnek kiadva próbál adatokhoz hozzájutni.  Gyakran banki alkalmazottnak, szolgáltató cég képviselőjeként adják ki magukat, számlatartozásra, vagy nagy hasznot ígérő befektetési lehetőségre hivatkoznak. A csalók szoftvert töltetnek le, ál ügyfélszolgálatra irányítják át a hiszékeny embereket. Ezáltal elkérik az ügyfél személyes adatait, banki, pénzügyi adatait, azonosítóit. Több esetben különböző pénzügyi tranzakciókra veszik rá az áldozatokat.

Fogadja meg tanácsainkat!

  • Legyen gyanús, ha adatokat kérnek telefonon, interneten keresztül! Az ügyintézők soha nem kérnek személyes adatot, nem irányítják át más bank ügyfélszolgálatára, nem kérik különböző szoftverek letöltését, nem utasítanak pénz átutalására!
  • Soha ne adja meg senkinek bankkártya adatait, netbankja belépési adatait!
  • Ne telepítsen a hívó fél kérésére, telefonjára, számítástechnikai eszközeire semmilyen szoftvert mivel a telepítést követően átveszik eszköze felett az irányítást, majd banki felületére belépve könnyen leemelhetik pénzét a számlájáról.
  • Azt gyanítja, hogy kikerültek az internetbanki, mobilbanki fiókjának adatai, vagy bankkártya adatai, azonnal vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával!
  • Amennyiben megpróbálták megkárosítani, minden esetben tegyen bejelentést a bankjánál és a rendőrségen, még akkor is, ha a csalási kísérlet nem volt sikeres!

-adta hírül a police.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában