Figyelem

2024.05.09. 11:30

A rendőrség nevével élnek vissza a csalók

A magyar rendőrség soha nem küld sms-ben bírság befizetésére felszólító értesítést!

Bednárik Mónika

Forrás: Police.hu

Piros mezőben ez áll: „Nyilvántartásunkban találtunk egy bírságot” olvasható azon a felületen, ahová a rendőrség nevével visszaélő internetes csalók irányítják a gyanútlan áldozatukat.

A bűnözők megtévesztő sms-ben be nem fizetett közigazgatási bírságra, többnyire tilosban, vagy engedély nélküli parkolás miatt kiszabott, de ki nem fizetett büntetés összegére hivatkoznak és egy, a rendőrség honlapjára megtévesztésig hasonlító oldalra irányítják az érintetett, ahol bankkártyaadatait kérik, amivel kiegyenlítheti a bírságot.

– A rendőrség soha nem küld ilyen sms-t, aki pedig figyelmes, észreveheti azokat az árulkodó jeleket, amelyek jelzik, a csalók kamuoldalára terelték őket – mondta lapunknak dr. Kovács Attila. A vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője hangsúlyozta: senki se nyissa meg az sms-ben kapott linket, hanem azonnal törölje az üzenetet. Soha ne adjon meg személyes vagy banki, bankkártyához tartozó adatokat, ha ilyen formában, vagy bármilyen más szervezet, pénzintézet nevére hivatkozva 6telefonra küldött szöveges üzenetben, vagy e-mailban, másik internetes oldalra átirányítva akarják az megszerezni, sőt sok esetben még program telepítésére is kérik az áldozatot – magyarázta a módszerekről a bűnmegelőzési szakember. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak mi legyünk óvatosak és körültekintőek, hanem erre figyelmeztessük családtagjainkat, ismerőseinket, barátainkat.

– A magyar rendőrség nem küld sms-ben ilyen értesítést, az adatvédelem érdekében a honlapot csak a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával lehet elérni – tette hozzá a megbízható internetes felültről dr. Kovács Attila, kifejtette már a üzenet olvasásakor legyen gyanús a weboldal „.com” domainvégződése (a hivatalos rendőrségi oldalak kizárólag „.hu” domain tartományi jelzéssel működnek), valamint kötőjelet sem használnak az oldal nevében.

A csalók erre a felületre irányítják az áldozatukat
Forrás:  rendőrség
A csalók erre a felületre irányítják az áldozatukat 
Forrás: rendőrség


 

A csalók erre a felületre irányítják az áldozatukat 
Forrás: rendőrség

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában