Nyíregyháza

2023.09.21. 12:47

Minden a biztonságról szólt

A fiatalok fogékonyak az új információkra, gyorsan megtanulják a szabályokat, s azt a szüleiknek is átadhatják.

Bednárik Mónika

Forrás: Fotók: Lengyel Nóra, Bednárik Mónika

Tüzet oltani, felülni a motorszimulátorra, hiba nélkül teljesíteni a kerékpáros ügyességi pályát, pontosan kitölteni a tesztlapot, megtalálni a képen minden szabálytalanságot, ami munkavégzés közben jelent komoly veszélyt. Csupán néhány izgalmas lehetőség azok közül, amik csütörtökön mindazokat várták, akik ellátogattak a biztonság hete nyíregyházi rendezvényére. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a vármegyei kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi főosztálya, a Magyar Biztosítók Szövetsége szakemberei játékos formában nagyon komoly témára fókuszáltak.

– A biztonság hete programsorozattal az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet: odafigyeléssel, a szabályok betartásával a balesetek megelőzhetőek. Közös célunk, hogy minél biztonságosabban közlekedhessünk és élhessünk. Ebben van fontos szerepe a felvilágosításnak, amit már óvodáskorban elkezdünk – hangsúlyozta Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a vármegyei baleset-megelőzési bizottság titkára. A fiatalok fogékonyak az új információkra, gyorsan megtanulják a szabályokat, s azt a szüleiknek is átadhatják. Az alezredes kérdésünkre elmondta: akár gyermekekről, akár a kamaszokról beszélünk, azt látják, nagyon fontos számukra a mintakövetés.

– A kicsik elsősorban a szüleiktől látott viselkedési mintát követik, míg a fiatalok a korcsoportjuk szokásait hajlamosak követni. Ha jó példát látnak, az rögzül bennük, ezért nagyon fontos, hogy a közlekedés valamennyi szereplője tartsa be a szabályokat, például kösse be a biztonsági övet, álljon meg a piros lámpánál. Persze, nemcsak ma, hanem mindennap fontos számunkra a biztonság, folyamatosan fel kell hívni a gyalogos-, kerékpáros- és autósközlekedés veszélyeire, a szabályokra a figyelmet – tette hozzá Szikszai Tihamér.

Tűzvédelmi tudatosság

A lakástüzek kialakulására, azok megelőzésére, a szén-monoxid-mérgezésre, a megelőzés fontosságára fókuszált a katasztrófavédelem és a területi tűzmegelőzési bizottság, amelyek munkatársai minden évben részt vesznek a rendezvényen.

– A gyerekek megismerhetik a különböző tűzoltó szereket, a bevetési ruhákat, a sisakokat, a különböző eszközöket, amelyeket tűzoltásnál, műszaki mentésnél használnak kollégáink – mutatott körbe Rutkai-Dér Vivien, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

 – Nagyon fontos, hogy erősítsük a tűzvédelmi tudatosságot, olyan hasznos információt adjunk át minden korcsoportnak – az elektromos tüzektől, a szén-monoxid-mérgezésen, lakástüzek kialakulásán át az ingyenes kéményseprésig – amivel a biztonságuk növelhető, megóvhatják szeretteiket, otthonaikat, értékeiket. 

–  A tűzoltók legtöbbször olyan esethez vonulnak, amely figyelmetlenség, gondatlanság, emberi felelőtlenség miatt következett be. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy az általános iskolás korosztály fogékony és érdeklődő, akarják tudni, hogy mit tehetnek a biztonságukért. Ha otthon beszélgetnek arról, hogy itt mit hallottak, lehet, hogy a szülőnek eszébe jut: régi és elavult az elektromos hálózat a házban, ideje felülvizsgáltatni. Ezzel pedig megelőzhetnek egy esetleges véletlen lakástüzet – érzékeltette a rendezvény fontosságát Rutkai-Dér Vivien.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában