Fehérgyarmat, Tirana

2024.04.17. 07:00

Szkander bég hazájában járt a magyar képviselő

Dr. Tilki Attila Magyarország általános és a délkelet-európai régióhoz kötődő migrációs politikájáról beszélt.

L. Tóth Lajos

Lindita Nikolla, az albán parlament házelnöke és dr. Tilki Attila

Fotó: dr. Tilki Attila archívuma

Albánia, ahol a tenger, az ég és a hegyek összeérnek – így is hirdetik az utazási irodák a balkáni országot, melynek fővárosában járt a fehérgyarmati illetőségű országgyűlési képviselő, dr. Tilki Attila. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlés délkelet-európai delegációinak interparlamentáris fórumán vett részt. 

Az ország harmadik bankja 

– Magyarország általános, illetve a délkelet-európai régióhoz kötődő migrációs politikájáról beszéltem a felszólalásom során. A Nyugat-Balkán bővítése Magyarország stratégiai célja. Az európai uniós elnökségünk idején, az év második felében ezt kiemelten fogjuk kezelni. 
– Az Európára nehezedő migrációs nyomásra nem az uniós tagállamok menekült­ügyi terheinek fokozásával, hanem elsősorban a külső határok hatékonyabb védelmével és az irreguláris migrációt kiváltó okok helyben kezelésével kell megoldást találni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az illegális migrációt a származási országokhoz minél közelebb állítsuk meg, tehermentesítve az alapvetően tranzitútvonalnak minősülő régiót. E cél elérésében Magyarország Törökországgal, illetve a nyugat-balkáni országokkal kiemelt prioritásnak tekinti a migrációs együttműködést. A fórumon lehetőségem volt erről is beszélni. Albánia részéről Lindita Nikolla, az albán parlament házelnöke, Damian Gjiknuri, az albán EBESZ delegációjának vezetője, Majlinda Dhuka miniszter és az EBESZ albániai képviseletének vezetője, a magyar származású Clarisse Pásztory tartottak előadást, és fogalmazták meg együttműködésük lehetséges irányait. 
– Az Albániával folytatott külgazdasági kapcsolatrendszerünk szilárd alapokon nyugszik. Az OTP Bank Albánia 2019. április 3-án bejelentett megalakulásával az OTP Csoport már a kelet-közép-európai régió 10 országában jelen van. A bank gazdasági és politikai szempontból is pozitívan befolyásolta a kétoldalú kapcsolatrendszerünket. Az OTP az ország harmadik legnagyobb bankjává vált – osztotta meg az érdekes információt dr. Tilki Attila. – A magyar 4iG Nyrt. számára Albánia stratégiai jelentőségű célország és partner a telekommunikáció területén. Albánia távközlési piacának legnagyobb szereplőjévé vált a cég. 

Nemzeti hős 

Szkander bég (albánul Skenderbeu, születési nevén Gjergj Kastrioti) Albánia legnagyobb – és mindenki mást teljesen elhomályosító – nemzeti hőse. Albánia fejedelmeként a XV. század első felében évtizedeken keresztül sikerrel harcolt az oszmán hódítás ellen. Kortársa és a törökök elleni harcokban szövetségese volt Hunyadi Jánosnak. Szkander bég Hunyadival való szövetsége az albán–magyar évszázados bajtársiasság példája. 
– Miután a 20. század elején Albánia elnyerte függetlenségét, az ország élére a fiatal Ahmet Zogu került miniszterelnökként, aki később I. Zogu albán királyként vezette országát. I. Zogu a két világháború közötti Albánia legmeghatározóbb személyisége, felesége Apponyi Geraldine – Apponyi Albert kultuszminiszter unokahúga – volt. Geraldine albán királynéra a mai napig jó szívvel emlékszik vissza az albán társadalom. 2022. február elsején a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulójához illeszkedve avatták fel Geraldine királynő szobrát.

Lindita Nikolla, az albán parlament házelnöke és dr. Tilki Attila 
Fotó: dr. Tilki Attila archívuma

 

Szkander bég tiranai szobra
Fotó: dr. Tilki Attila archívuma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában