Tokaj

2024.04.30. 15:23

Erősödő török-magyar gazdasági kapcsolatok

Török-magyar üzleti és kulturális találkozón jártak a vármegyei cégek képviselői.

Tarnavölgyi Gergely

A tokaji találkozó vármegyei résztvevői

Fotó: Kamara

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kamarának kiemelt célja, hogy a térség vállalkozásait támogassa a nemzetközi piacra lépésben. Ennek jegyében, a „Szövetségben a vállalkozásokért” programjuk részeként, vármegyei vállalkozások képviselői is részt vehettek a Török-Magyar Kulturális Évad részeként, Tokajban megtartott szakmai találkozón, amit az MKM Logistik Kft., Magyarország egyik legnagyobb török befektetője szervezett.

A részletekről Párkányiné dr. Csurka Edina, a kamara főtitkára beszélt lapunknak. Elmondta, az est fővédnökei között olyan neves személyiségek voltak, mint Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete, vagy dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese.
– Az esemény két fő témára épült: a török konyha találkozására a tokaji borokkal, valamint II. Rákóczi Ferenc, mint a két ország kulturális kapcsolódási pontja. Az este a kulturális és gasztronómiai élmények mellett számos üzleti lehetőséget is kínált a vármegyei cégek képviselői számára – számolt be a részletekről Párkányiné dr. Csurka Edina, aki a török nagykövet asszonnyal személyesen tárgyalt a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről is. A főtitkár hozzátette: A magyarországi építőiparban jelentős a török cégek jelenléte. Magyar mérnök tervezte a török vasúti hálózatot, magyar mérnökök vettek részt a vízhálózat, úthálózat, és egyes kikötők kiépítésében.

Remek lehetőség

A Török-Magyar Kereskedelmi Kamara (TURKCHAM) nyolc tagvállalattal képviseltette magát Tokajban, továbbá olyan komoly cégek képviselői is részt vettek a találkozón, mint a BMW gyár építésében részt vevő Yapi Merkezi és a Synergy.
A rendezvény kiváló lehetőséget teremtett cégünk számára, információt és tapasztalatot szereztünk a lehetséges jövőbeni beruházások terén. A török- magyar barátság érezhető volt a nagyszerű gasztronómiai élményekkel fűszerezett rendezvényen, melyen valóban kötetlen és nyitott megbeszéléseket lehetett lefolytatni. További személyes élmény, hogy láthattam, ahogy a kamarai képviselők és a cégek képviselői is szorosabbá vált a munkakapcsolat, valamint jó volt látni, hogy Tokaj, mint a régiónk egyik unikális térsége, mennyit fejlődött az elmúlt időszakban – foglalta össze tapasztalatait Karaffa Róbert, a mátészalkai Zeiss ügyvezető igazgatója. 

Ténybox: 
Vármegyei cégek Ezek a cégek képviseltették magukat a tokaji üzleti találkozón: Hot and Cold Therm Kft.; Zeiss Csoport Magyarország; Michelin Hungária Kft., Resilux Kft., Ambrus Autóház Kft., Gégény Trans Kft.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában