Nyíregyháza

2024.05.05. 07:44

Aranyat hoztak nagy fazékkal

A partiumi verseny Legjobb Magánfőzött Pálinkája a nyíregyházi Krajnyák Zoltán szilvapálinkája lett.

Galambos Béla

A Blisseva legeslegjobbjai (balról) Krajnyák Zoltán, a Palinca Jamy Kft.tulajdonosai és Madoniczki István

Fotó: szatmar.ro

Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban díjazták annak a partiumi pálinka és párlatversenynek a legjobbjait, amelyre a több mint 700 benevezett pálinkamintát még februárban bíráltak el Székelyhídon az anyaországi pálinkaguru zsűrielnök, az ongai Takács László vezényletével.

A Partiumi Falugazdász Hálózat és az Érmeléki Pálinka Kultúra Egyesület "Blisseva Partium Spirits Award nemzetközi pálinkaverseny" rendezvényén, a szatmár.ro beszámolója szerint, mások mellett a legjobb magánfőzött pálinkát és a legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéjét is díjazták. Előbbinél dagadhatott a szabolcsi kebel.
A gálán a Károlyi-kastély lovagtermében a versenyzőket Kovács Jenő polgármester köszöntötte, aki szerint igazi művészet a különböző gyümölcsökből ízletes párlatokat készíteni. Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora örömmel konstatáltal: a mind több rangos, magas színvonalú pálinkaversenyen visszajelzést kaphatnak párlataikról a gazdák, így lehetőségük van a fejlődésre.

Ruandába tévedt páleszek

Az eredmények ismertetésén egybek között elhangzott, eredetileg 709 mintát neveztek a versenyre, ám Szegedről hat minta Románia helyett Ruandában kötött ki. A 703 zsűrizett mintából 53 volt hibás, 136 kisebb hibával rendelkezett. Viszont 176 lett bronzérmes, 195 ezüstérmes és 143-at talált a zsűri aranyéremre méltónak.

A díjkiosztáson számos díjazott jelent meg nem csak Romániából, hanem a környező országokból is. Ami a gyümölcs alapnyagokat illeti a különböző szőlő alapú pálinkáktól a mandarinon, banánon, ananászon át egészen a sárgarépáig igazán széles volt a választék.

A sok érmes és kategóriagyőztes után kihirdették A Verseny Legjobb Magánfőzött Pálinkáját, amely Krajnyák Zoltán szilvapálinkája lett, A Verseny Legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéje címnak a Palinca Jamy Kft. örülhetett, illetve A Verseny Legjobb Magánfőzője Madoniczki István lett.

Krajnyák Zoltán  büszkeségei

Fakítottak a nyíregyi ászok

A nyíregyházi Krajnyák Zoltán legújabb, értékes sikerét könyvelhette el a nagykárolyi eredményhirdetésen.
- A 10 arany minősítés, mellett 10 ezüst és 3 bronz minősítést kaptak a benvezett párlataim. Ezen túlmenően 2 kategória győzelmet értem el és kiemelkedően büszke vagyok arra, hogy a kategóriagyőztes Cacanska Lepotica Szilva párlatomat a verseny legjobb magánfőzött pálinkájának választották!- mondta a legjobb szilvát főző jogos büszkeségével Krajnyák.

A szintúgy nyíregyházi magánfőző dr Kósa Lajos arra lehet nagyon büszke, hogy a benevezett 25 párlatmintájából mind a 25 érmes minősítést kapott. Nevezetesen 11 arany, 9 ezüst, és 5 bronz érem lett a közismert hozzáértése jutalma. Hab a tortán, hogy az aranyai közül 3 kategóriagyőzelmet is ért.       

Dr. Kósa Lajos, az éremhalmozó
Dr. Kósa Lajos károlyi gyűjteménye

 

                               

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában