Tehetséggondozás

2024.05.06. 13:57

Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program (videó)

A Magyar Zene Házában mutatta be a program záróeseményén tehetségét az a négy fiatal mentorált, akik lehetőséget kaptak tehetséggondozásra a Civilút Alapítványtól.

MW

Pásztor Anna mentoráltjával, Madaras Dorottyával

Forrás: Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program

Sikeresen gyűjtöttek rajzeszközökre, speciális játszótéri elemre, és zenei tehetségkutató, tehetséggondozó programot valósítottak meg a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program során, amelyben négy fogyatékossággal élő fiatal kapott rendkívüli lehetőséget – írja a Magyar Nemzet.

A program célja az volt, hogy a kultúrán, azon belül is a zenén keresztül szólítsa meg a többségi társadalmat üzenetével: a sors nem válogat, de a tehetség sem. A zenében nincs fogyatékosság, csak zenész van és közönség, közösség teremtődik és közös élmény. Nem hagyományos módon építkeztünk, mert a klasszikus gyűjtési akciókon kívül idén a fenntarthatóság vált kiemelt szemponttá. A többségi társadalmat sikeresen értük el, hiszen csak online a mentoráltakról és a programról szóló rövid videók több mint 1 400 000 megtekintést értek el, ami egy óriási szám, hiszen nem volt ilyen jellegű előzményünk

 – ismertette az elért teljesítményeket Megyeri Gabriella, a program kreatív igazgatója.

A Civilút Alapítvány 34 815 db rajzeszközt gyűjtött össze a program első részeként cégekkel és civil szervezetekkel, amelyeket együttműködésben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével osztottak ki. Az összegyűlt rajzeszközök egy részét a sérült gyermekek napján a Fővárosi Állatkertben adták át kora ősszel.

Másik részét a Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola kapta meg. A program második részeként sikeresen szerveztek gyűjtést a 31 éve működő Budapesti Korai Fejlesztő Központ számára, amelyből speciális játszótéri elemet, egy pillangólibikókát vásárolnak és telepítenek, hogy a fogyatékossággal élő és az ép gyerekek közösen tudjanak játszani, mert az így szerzett közös élmény segíti a sérült gyerekek társadalmi integrációját és növeli az elfogadást. 
Az eszközt a nyár folyamán telepítik és adják át a Budapesti Korai Fejlesztő Központ számára a következő tanév megkezdése előtt.

Pásztor Anna mentoráltjai

A Kovács Cintia és Kovács Dzsenifer testvérpáros a Vakok Állami Intézetében végzett el egy három hónapos tanfolyamot, megtanultak közlekedni és a mindennapokban elvégezni azokat a hétköznapi dolgokat, amelyekre szükségük van. Pintér Norbert mentorált látásvesztése előtt általános iskolai tanítóként dolgozott, jelenleg magántanulókat tanít és az informatika mellett dalszerzéssel foglalkozik hobbiszinten. Madaras Dorottya énekesként került a programba, színházi és énekesi területen tevékenykedik középiskolai tanulmányai mellett végzős hallgatóként.

Pásztor Anna a mentoráltakkal és a szervezőkkel
Forrás: Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával program

Ők négyen kaptak lehetőséget, majd zenei képzést a novemberi kiválasztást követően. Közösen szereztek dalokat és dolgozták fel a Márti dala című számot. A folyamat során Pásztor Anna mentorként volt jelen, és segítette fejlődésüket:

Amit ezektől a csodásan tehetséges emberektől kaptunk, az a valódiság, az őszinteség, az érintetlenség és az igazság. Brutálisan jó lett a végeredmény, nagyon jó nóták születtek, büszke vagyok a gyerekekre. A Márti dala című számunkat Mártinak dedikáltuk, aki sajnos már nem él, de ő maga is fogyatékossággal élő barátunk volt, és nagyon-nagyon büszke lenne arra, hogy egy ilyen hihetetlen dolognak a mentora lehet most ő is, hiszen régóta tevékenykedik föntről a zenekar érdekében is, és most a gyerekek érdekében is, és nagyon-nagyon büszke lenne arra a gyönyörűséges dologra, ami a Márti dalából is született

– jelentette ki a művész.

A záróeseményről készült videó itt tekinthető meg:

A programot szervező Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vári Attila kiemelte, a  Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával című programot folytatják, és a zene mellett a képzőművészeti terület kap a jövőben kiemelt szerepet. 

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!