Csodás zenével gyógyítani

Akt.:
Inspirációkat kell gyűjteni, sokfelé kacsintgatni, rengeteg zenét hallgatni
Inspirációkat kell gyűjteni, sokfelé kacsintgatni, rengeteg zenét hallgatni - © Fotó: Bergics Balázs
Debrecen – „Fantasztikus dolog, hogy segíthetek azzal, ami számomra a legnagyobb kincs: zenével, énekszóval.” Interjú Jéger Dorottyával.

Jéger Dorottyáról egyre gyakrabban hallunk mostanában. A debreceni születésű, 29 éves előadóművésszel a zenéről, a sikerhez vezető útról, a szerelmi bánat bevált receptjéről, a Down-szindróma kezelésében segítő zeneterápiáról beszélgettünk, illetve megtudtuk, mi várna ránk, ha tévés tehetségkutató versenyen indulnánk.

Az életed száz százalék zene. De nem csak énekelsz, hanem gyógyítasz is vele.

Igen, több szinten képviselem a zenét, előadóművészként és zeneterapeutaként is. Idén végeztem az ELTE Gyógypedagógiai Karán, zeneterápia szakon. Csodálatos dolog, hogy segíthetek azzal, ami számomra a legnagyobb kincs: zenével, énekszóval, hangszerekkel. Legyen szó autizmusról, depresszióról, Down-szindrómáról, AD HD-ról, vakságról, kényszeres betegségről, szellemi vagy fizikai fogyatékosságról, demenciáról, a zeneterápia hatékonysága igazolt. A szerelmi bánatban szenvedő kiskamasznak is kedvező lehet, ha például jól kidobolhatja az érzelmeit. Annak ellenére, hogy a terápia eszköze a zene, az eljárás nem igényel hangszeres tudást. Gondoljunk bele, mennyivel jobb a hangok és a hangszerek által változást elérni, mintsem gyógyszerekkel.

Mit gondolsz a tehetségkutató műsorokról?

Soha nem jelentkeztem, nem az én világom. Egyszer vokáloztam a Csillag születik döntőjében. Ez nekem bőven elég volt, egész egyszerűen nem ez az én utam, nem tudnám vállalni azokat az elköteleződéseket, amik ezzel járnak. Aki bekerül, onnantól kezdve egy darabig biztos nem lehet a maga ura. A tévés tehetségkutató kedvező és gyors lehetőség a felbukkanásra, de ez számomra egyfajta szabadságvesztéssel járna, félnék a műsor utáni zuhanórepüléstől.

Mit tanácsolsz azoknak a fiatal zenészeknek, akik a „rögös” utat választják?

Első a szorgalom és a tudatos elhatározás: mi a cél? Hírnév? Operaház? Zenekart csinálni? Tanítani? Inspirációkat kell gyűjteni, sokfelé kacsintgatni, rengeteg zenét hallgatni. Mestert és jó zenésztársakat találni. Egy olyan közeg, ahol egymásból lehet építkezni, együtt alkotni, ehhez a legkézenfekvőbb egy jó iskola. Érdemes hosszan, komótosan ballagni, utazni, gyűjteni mindent a zsákba, s közben gyakorolni, amennyit csak lehet. Állandóan változunk, de vannak megérkezési pontok: azokat kell megfogni. Saját hangot találni, általa saját magunkra lelni.

Debrecenből indultál. Mikor térsz vissza, hogy meghallgassunk?

Debrecent mint hátországot legújabb zenekarom kapcsán érzékelem igazán. A Margót Bihari Márton zenésztársammal alapítottuk, a követőink többsége debreceni. Szerető család, barátok, ismerősök támogatnak minket, lendítik előre zenéinket. Legközelebb szeptember 22-én a Zamat Fesztiválon játszunk majd feldolgozásokat Marcival gitár-ének felállásban. A Margo teljes repertoárja éppen íródik, tavaszra bemutatkozó koncertet tervezünk, de ez még szó szerint a jövő zenéje. Barefoot Love című első számunk már megjelent, így 22-én biztosan hallható lesz.

SZD


A Zenede épülete 1912-ben. Megépítésekor egyemeletes volt
Debrecen - Debrecen meghatározó épülete a zeneoktatás százados otthona, hírességek, jeles események befogadója. A Csapó utca Debrecen legrégebbi utcája. A belőle nyíló Vár utca elnevezése jelzi, hogy itt valamikor vár állott, s így is van: a Kálvin tér karéja zárja közre a Csapó utca sarkával azt...

A Metallica ...Justice For All lemeze szuperdobozban
Los Angeles - Egy fantasztikus összeállítású dobozban újra kiadják a Metallica klasszikus albumát, a harminc évvel ezelőtt megjelent ...And Justice For All című lemezt. A november 2-án megjelenő super deluxe edition változatban nem kevesebb mint 13 CD, valamint négy-négy vinyllemez és...
hirdetés